Overslaan en naar de inhoud gaan

De meetprocedure

Volgens diverse meetdeskundigen is ons land met zijn wisselvallige klimaat niet geschikt om geluidsmetingen uit te voeren. Toch zijn er in de periode 1999 t/m 2020 al zo'n tweehonderd vliegtuigen gemeten.

Vaak is de meetploeg na een grondige voorbereiding onverrichterzake huiswaarts gekeerd omdat de weersomstandigheden net buiten de toegestane limieten vielen. Het zal iedereen duidelijk zijn, dat geluids-metingen bij regen of windkracht acht niet kunnen worden uitgevoerd. Voor een geluidsmeting hebben we niet redelijke, maar echt goede weersomstandigheden nodig en die hebben we niet zo vaak in ons land. Het blijft daarom plannen, afwachten, afblazen, opnieuw plannen, afwachten, net zolang tot alles klopt. De metingen worden uitgevoerd, zoals voorgeschreven door ICAO.

Als u geïnteresseerd bent in de details van de procedure, dan vindt u ze hier

Het geluidsmeetproces bestaat uit twee gedeelten:

  • de prestatiemeting en controle van alle vliegtuiggegevens
  • de werkelijke geluidsmeting op vliegveld Budel (EHBD).

De prestatiemeting bestaat uit vliegproeven waarbij het maximale stijgvermogen bij MTOM wordt gemeten. De uitkomsten: de Vy (de beste klimsnelheid), RC (klimsnelheid in m/s) en de RPM (het bijbehorende toerental van de propeller) zijn noodzakelijk voor de uitvoering van de latere geluidsmeting. Tegelijk worden alle gegevens van het vliegtuig die op het aanvraagformulier zijn vermeld, gecontroleerd. Zonder de juiste gegevens kan er geen geluidsmeting worden uitgevoerd en daarna een meetrapport worden opgesteld.
 

image stijgplot

De geluidsmeting bestaat uit een aantal (minimaal zes) stijgvluchten over de microfoon. Een waarnemer/co-piloot vliegt mee en helpt het vliegtuig precies boven de microfoon te laten stijgen met Vy en het bijbehorende toerental van de propeller. Als een éénpersoonsvliegtuig moet worden gemeten, wordt de co-piloot vervangen door een camera en noteert een co-piloot op de grond via radiocontact de vlieggegevens tijdens de stijgvluchten.

Later kunnen met de opgenomen beelden van de camera de toerentallen en de snelheden worden gecontroleerd. Tijdens het overvliegen worden foto’s gemaakt om de hoogte over de microfoon te bepalen. Deze hoogte moet tussen vooraf berekende waarden (H-ref) vallen. Van alle betrouwbare dB-metingen wordt vervolgens het gemiddelde genomen om het geluidsniveau te bepalen.

Procedure gelijkstelling:
Bel ons met het verzoek om vast te stellen of uw vliegtuig identiek is aan een ander vliegtuig dat al beschikt over een geluidscertificaat. Aanvragen voor gelijkstellingen zullen in overleg worden afgewerkt en zijn niet gebonden aan weersomstandigheden of planningen voor geluidsmetingen.